Analys

Kodgranskning

Kärnan i alla IT-system utgörs av kod, konfiguration och data. Dessa tre element måste samverka, och om koden inte fungerar som den ska riskerar hela IT-systemet att misslyckas.

Kodgranskning

Bra och dålig kod

Det finns bra och dålig kod. Dessvärre förekommer det alltför mycket av den senare varianten, som produceras av utvecklade med bristande kunskaper och förutsättningar.

När du som kund har en känsla av att ditt IT-system inte fungerar optimalt, att utvecklarna verkar osäkra på hur de ska gå tillväga eller när projektets slutförande är ovisst, kan en kodgranskning vara lösningen. Genom en noggrann kodgranskning utvärderas IT-lösningens skick och kvalitet. Med denna insikt tillgänglig kan du sedan fatta välgrundade beslut för framtiden.

Att genomföra kodgranskningar är avgörande för att säkerställa hög kvalitet och effektivitet inom utvecklingsprojekt. Genom att noga granska koden kan man identifiera och åtgärda fel, standardisera kodstilen, dela kunskap inom teamet och förbättra säkerheten. Det främjar även förståelse för systemet och bidrar till en mer effektiv och hållbar utvecklingsprocess. I det stora hela är kodgranskningar en oumbärlig praxis för att skapa pålitliga och väloptimerade mjukvarulösningar.

Hur vi arbetar med kodgranskning

Då vi gör en kodgranskning tittar vi främst på följande aspekter:

  • Strukturerad och välskriven kod: Vi granskar om koden är organiserad på ett effektivt sätt, välkommenterad och välskriven för enkel förvaltning.
  • Standarder och best practices: Vi säkerställer att koden följer branschstandarder och bästa praxis som är definierade för optimal prestanda och underhåll.
  • Användning av standardfunktionalitet och tredjepartsmoduler: Vi bedömer användningen av plattformens standardfunktionalitet och om tredjepartsmoduler har installerats och integrerats på rätt sätt för att maximera effektiviteten.

En kodgranskning på cirka 8 timmar ger oftast tydliga indikationer på om den befintliga leverantören eller utvecklaren har gedigna kunskaper inom både utveckling generellt och plattformen specifikt. Utveckling är likt andra hantverk, som snickeri eller elektrikerarbete, ett standardiserat yrke. Tyvärr finns ingen obligatorisk certifiering för utvecklare, och det finns därav inga garantier för att en utvecklare besitter tillräcklig kompetens och rätt utbildning.

Buggar är oundvikliga även för de mest erfarna utvecklarna. Dessa kan uppstå på grund av missförstånd eller felaktigt ställda krav. Antalet buggar i en lösning bör därför inte automatiskt associeras med dålig kod.

För beställare kan det vara utmanande att skilja mellan skicklig och mindre kompetent utveckling. New Amsterdam står till tjänst för att skapa trygghet och erbjuda beslutsunderlag inför framtida, viktiga beslut och eventuellt komplexa situationer.

Andra tjänster inom Analys

Kontakta oss!

Jag heter Daniel Myrbäck och är VD på New Amsterdam. Lämna ett meddelande så kommer jag eller någon av mina kollegor återkomma till dig så snart vi kan.

Daniel Myrbäck

CEO